Network Kablolama
Network kablolama, network ağı ile ilgili en önemli başlıklardan bir tanesidir. Kablolama söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Network kablolama nedir, kablolamada hangi malzemeler kullanılır ya da kablolama işlemi nasıl yapılır gibi sorular, bu anlamda oldukça önemlidir. Öncelikle, temin edilecek kablonun hangi amaç için kullanılacağının net bir şekilde bilinmesi gerekmektedir. Bilgisayardan bilgisayara ya da bilgisayardan bir başka cihaza yönelik bağlantı kurulacak olması durumlarına göre; kullanılacak kablo, konnektör türü ve ağ bağlantılama için yapılacak bağlantı türü (düz ya da çapraz kablolar kullanılarak) de değişiklik gösterecektir.
Kablolama Nedir?
Kablolama en temel anlamıyla, belli bir mesafe / menzil içindeki bilgisayarlar ile çevre birim sistemlerini birbirine bağlantılamak ve bunların enerji kaynağına yönlendirilmesini sağlamak amacıyla kullanılan kablo sitemlerini ifade etmektedir.Network kablolama için kullanılacak kablolar ağ yapısına göre değişikli ve çeşitlilik göstermektedir. Piyasada, koaksiyel (coaxial), UTP, STP, fiber optik,çift bükümlü gibi pek çok kablo türü bulunmaktadır. Kablolama yapmak için, ağ yapısına uygun olan kablo türü seçilmelidir. Daha sonra kabloya uygun konnektör yardımıyla kablolar sonlandırılacaktır. Bu noktada eklemek gerekir ki, konnektör seçimi de kablo türüne göre değişmektedir.
Kablolama Nasıl Yapılır?
Kablolamadaseçilen bir kablo, ona uygun olan konnektör ve bir de kablo sıkma pensesi gerekmektedir. Network kablolama da ilk olarak kablo işleme hazırlanmalıdır. Bu aşamada,sıkma pensesi ile kablonun uçlarını soyma ve kabloyu konnektöre takıp sıkma işlemi gerçekleştirilir. Bunun için kablolar doğru biçimde soyulmalı, doğru renk sıralaması ile konnektöre yerleştirilmeli ve nihayetinde kablo ve konnektör sıkıştırılmalıdır.Bilgisayar ağlarında çoğunlukla UTP kablolar kullanılır. 7 kategorisi olan UTP kablolar 100 Mbps’lik veri taşıma kapasitesine sahiptir. UTP kabloların içerisinde sekiz tane ince ve renkli kablo bulunmaktadır. Bu kabloların doğru renk sırası ile konnektöre yerleştirilmesi gerekmektedir. Renk yerleşimi düz ve çapraz bağlantı türüne göre değişmektedir. İnce kabloları konnektöre yerleştirmeden önce, kabloların ucu, konnektördeki iletkenlere temas edilecek kadar soyulur. Kablo yerleşimi tamamlandıktan sonra sıkma pensesi ile kablo ve konnektör sıkıştırılır. Ağ bağlantısı kurma aşamaları doğru şekilde yapıldığı taktirde network kablolamaişlemi tamamlanmış olacaktır.
Data Yapısal Kablolama
Yapısal kablolama, veri, ses ve video gibi iletişim sinyallerini dahili ağınıza aktarmanın en etkili ve güvenilir şekilde sağlanır. İyi bir esnek kablolama, daha hızlı ve sürekli bir iletişim deneyimi sunar ve iş sürekliliği sağlar.
Yapısal kablolama; yapı içerisinde bulunan telefon, enerji, veri ve ses gibi zayıf akım sinyallerin doğru bir şekilde aktarılması maksadı ile kullanılan alt yapı çalışmalarının bütününe verilen isimdir. Provis Bilişim olarak sizlere sunduğumuz ayrıcalıklı hizmetlerden faydalanmak adına bu tercihte bulunarak ses, veri ve diğer bütün aktarım seçeneklerinde kaliteyi yakalayabilirsiniz.
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte kurum ve kuruluşların en temel ihtiyaçlarından bir tanesi de veri ve diğer unsurların aktarılmasında en doğru seçeneklerin tercih edilmesidir. Bu konuda en çok dikkat edilen konuların kalite ve işçilik standartları olduğu söylenebilirken ihtiyaca yönelik çözümlerin ön plana çıkarılması oldukça değerlidir.
Yapısal Kablolama Aşamaları
Yapısal kablolama konusunda doğru adımları atarak daha başarılı seçenekler ortaya çıkarmak oldukça önemlidir. İşte bir yapısal kablolama faaliyetinde mutlaka gerçekleşmesi gereken aşamalar!
Keşif İşlemleri
Yapısal kablo işlemlerinde ilk etapta keşif faaliyetleri gerçekleştirilerek ihtiyaçların belirlenmesi ve ne tür hizmetlerin sunulması gerektiği ön plana çıkarılır. Keşif işlemlerinin en ayırt edici özelliği verimliliğin sağlanmasıdır. Bu anlamda kaliteli bir marka olarak keşif faaliyetlerine oldukça değer veriyoruz.
Kanallama İşlemleri
Kabloların içerisinden geçeceği kanalları doğru bir şekilde yapılandırarak kablo kalabalığının ortadan kaldırılması amacını taşıyoruz. Özellikle kurumların kablo karmaşası yaşamamak ve bir arıza anında ilgili kablonun hemen tespit edilmesini sağlamak adına tercih ettiği bu hizmeti detaylı bir şekilde ortaya çıkarıyoruz.
Kablolama
Kanalların oluşturulmasından hemen sonra düzenli bir şekilde kablo çekme işlemleri yapılarak yapısal kablolama faaliyetinin en önemli safhası tamamlanmış olur. Bu sayede birbirinden değerli seçeneklerin kullanılmasına olanak sağlanır.
Sonlandırma İşlemleri
Kabloların kullanılabilmesi adına uygun sonlandırma işlemleri yapılarak firmanızdaki yapısal kabloların işlevselliği arttırılır. Bu sayede arzu ettiğiniz veri aktarımında hızı yakalamanız sağlanır.
Etiketleme ve Test
Kabloların hangisinin nereye gittiği ile ilgili etiketleme faaliyeti gerçekleştikten hemen sonra, testler özel ve bu iş için profesyonel cihazlar ile yapılarak kabloların işlevselliği kontrol edilir ve test işlemi sonucu her hattın raporlaması yapılır.